Karlstad

Antalet obetalda SMS-lån ökar

Antalet obetalda SMS-lån fortsätter att öka. Bara under första halvåret i år har över 17.000 obetalda lån anmälts till kronofogden, det är nästan lika mycket som hela förra året.

Och det är inte bara ungdomar som hamnar i skuldfällan, allt fler medelålders får betalningsanmärkningar.
- Det är framförallt kvinnor i den åldersgruppen som ökar, säger Anna Jansson på Kronofogdemyndigheten i Karlstad. Vi har inte undersökt vad det beror på, men det kan bero på att det är ett nytt sätt att låna.
- Det kan också vara så att den åldersgruppen har hushåll och familj, med räkningar som ska betalas. Många av de här har små marginaler och ingen buffert att ta till om man behöver köpa ett nytt kylskåp. Då tar man till sådana här lån och tänker inte på att det är ett dyrt sätt att låna.
Kronofogden väntar sig runt 35.000 obetalda SMS-lån innan året är slut. Det handlar ofta om skulder på ett par tusenlappar som man har en månad på sig att betala, dessutom tillkommer flera hundra kronor i avgift. Tidigare undersöknngar visar att pengarna man lånar ofta går till att betala räkningar eller andra lån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista