"Inte friskare trots minskad sjukfrånvaro"

Värmlänningarna har inte blivit friskare, trots att sjukfrånvaron i länet har minskat. Det säger föreningen Fris, Försäkringstagarnas rätt i samhället, som ställer sig kritisk till Försäkringskassans rapporter om sjunkande ohälsotal.

- Det är inte ett dugg konstigt att ohälsotalet sjunker, eftersom det är Försäkringskassan som sitter på verktyget. Ju fler ansökningar man avslår, desto mindre ohälsotal får man.

- Däremot har inte värmlänningarna blivit friskare, säger Karin Blomqvist som är ordförande för Försäkringstagarnas rätt i samhället, Fris.

För några dagar sedan kom Försäkringskassans nya statistik på sjukfrånvaron. Sedan årsskiftet har den minskat med sju procent i Värmland, det är mest i hela landet.

Och medan Försäkringskassan hävdar att de som nekas sjukersättning ofta går tillbaka till arbetsmarknaden, menar Karin Blomqvist i Fris att de som har ett arbete att gå tillbaka till tvingas arbeta fast de är sjuka.

- Där ser jag en väldig fara. Det finns ingen långsiktighet i att skicka tillbaka sjuka människor i jobb. Vi ser dagligen folk som råkar ut för försämringar i sina sjukdomstillstånd på grund av detta. Vem tar det medicinska ansvaret för detta? frågar hon sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista