Försvunna 80-åringen hittades med hjälp av sierska

Det var med hjälp av en sierska som den försvunna 80-åringen hittades i skogen i Koppom i onsdags. Per Karlsson från Fiskevik var en av de frivilliga som var med och letade efter mannen, och det var han som ringde till sierskan Siv-Gun Berglund i Piteå. Utifrån hennes instruktioner tog han sig fram i skogen till den plats hon beskrev.

- Vi kom fram till den här stora granen och cirka sju till åtta meter från den, där skulle han ligga, säger Per Karlsson.
- När han som gick till vänster om mig sa att han hittat honom förstod jag att det här stämde med den beskrivning hon gav till mig.

När polisen inte hade funnit några spår efter den försvunne mannen på onsdagen så bestämde sig Per Karlsson för att ringa till Saidas dotter Siv-Gun Berglund i Piteå. Han berättade för Siv-Gun Berglund när den försvunne mannen var född och vad han var klädd i och utifrån bilden hon fick i huvudet kunde hon beskriva platsen där mannen låg för Per Karlsson.
Men polisen är inte lika lättimponerad av Siv-Gun Berglunds förmåga. Patrik Danielsson var räddningsledare för sökinsatsen under veckan:
- Vi jobbar utifrån en speciell metod och den har vi hållit fast vid, säger Patrik Danielsson.
- Syftet är ju uppnått, även om det nu är så att mannen var död, vilket är olyckligt. Vi organiserar en sökstyrka och vem som hittar honom anser jag är fullständigt oväsentligt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista