Västvärmland trycker på i regionfrågan

Fem kommuner västerut i länet har tröttnat på att inget händer i regionfrågan, samtidigt som de vill gå ihop med Västra Götaland.

Arvika, Säffle och Sunne har redan beslutat att gå till regeringen med begäran om att få bilda regionförbund med Västra Götaland från och med 2011.

Nu bör landstinget omgående ta ställning och fatta beslut, så att regionbildningsprocessen kan gå vidare och att Värmland är med i den. Det skriver kommunalråden i Arvika, Årjäng, Eda, Säffle och Sunne i ett brev till landstingsledningen.

De fem kommunalråden är eniga, och framhåller regionen Västra Götaland som mest gynnsam för länets utveckling och som ett tydligare alternativ som partner än olika tänkbara östliga/nordliga alternativ.

De framhåller att Region Västra Götaland har tio års försöksverksamhet bakom sig och har en väl utvecklad verksamhet och även stabil ekonomi.

Dessutom finns också starka samband när det gäller näringslivsstruktur, infrastruktur och inte minst miljö- och klimatproblematik. Närheten till och samarbetet med Norge är också ett starkt gemensamt intresse för regionen.

Det anser de fem kommunalråden som nu vädjar till landstinget om ett omedelbart ställningstagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista