Karlstad

Politiker-nej till nya friskolor

Det får för stora ekonomiska konsekvenser att låta nya fristående gymnasieskolor etablera sig i Karlstads kommun. Det tycker gymnasienämnden som på förmiddagen beslutade att säga nej till friskolorna i ett yttrande till Skolverket.

Det gymnasienämnden har tittat på i sitt yttrande till Skolverket är om startandet av de sju fristående gymnasieskolorna kommer att få negativa ekonomiska konsekvenser på lång sikt.

Och så menar nämnden att det kommer att bli och säger alltså nej till friskolorna. Men det är en oenig nämnd som uttalar sig till skolverket. Oppositionen är egentligen positiv till de nya friskolorna och har reserverat sig mot beslutet.

Men ordförande Christer Alnebratt menar att kommunen måste spara på den nuvarande skolverksamheten eftersom elevantalet i Karlstad kommer att minska med en tredjedel inom en snar framtid. Han menar att när de nya fristående gymnasieskolorna startar kommer de kommunala skolornas lokaler gapa tomma.

Nästa steg är att Skolverket ska utvärdera de olika ansökningarna och sedan bestämma om friskolorna får starta eller inte. Beslutet förväntas komma i slutet av året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista