SR Värmland granskar

Allt fler överklagar Försäkringskassans beslut

Värmlänningarna överklagar Försäkringskassans beslut om sjukpenning allt oftare, och det blir vanligare att den enskilde får rätt mot Försäkringskassan i länsrätten. Det visar en granskning som Radio Värmland har gjort.

Anders Österlin är lagman på länsrätten i Värmland, och han ser två förklaringar till den ökande mängden överklaganden.
-Dels tror jag att myndigheterna har blivit lite mer bestämda. Men man kan också tänka sig att människor har blivit mer medvetna om att man kan klaga till en domstol, säger han.
Överklagandena mot Försäkringskassans beslut har ökat, från 72 under 2005, till 152 första halvåret i år. Bara jämfört med samma period förra året syns en ökning på 124 procent för första halvåret. Under första halvåret har också andelen fall där länsrätten ändrar Försäkringskassans beslut, ökat. Tidigare har ändringar skett i mellan 25 och 30 procent av fallen, men nu har andelen ändrade beslut ökat till 38 procent.
Ändringarna som görs handlar oftast om att den som överklagat kommer in med nya bevis, till exempel ett nytt läkarintyg. Och Anders Österlin tycker att den som är missnöjd med ett beslut, ska överklaga.
- Många är i den generationen att pappa myndigheten bestämmer, men myndigheterna har nu på senaste tid fått nya instruktioner, och de kanske är sådana att man måste bevisa saker och ting för att få rätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista