SR Värmland granskar

Bråket om ersättning fortsätter i Kammarrätten

När Försäkringskassan säger nej till sjukskrivningar väljer allt fler värmlänningar att överklaga till länsrätten, det har vi berättat om tidigare idag.
Lena, som egentligen heter något annat, är en av dem som överklagade och fick rätt. Men nu har Försäkringskassan tagit ärendet, som gäller 8.000 kronor, vidare till Kammarrätten.

Lenas läkare konstaterade att hon led av en depression. Den hade orsakats av oron för hennes yngsta barn som inte ville leva längre och hade börjat skada sig själv.
Men Försäkringskassan underkände hennes läkares intyg, och hävdade att hon var arbetsför under de tre veckor det handlar om. Lena bestämde sig för att överklaga, och länsrätten godkände sjukskrivningen.
-Det var ett riktigt glädjerus. Men den lyckan varade inte länge, för sedan kom det ett brev från kammarrätten och det visar sig att Försäkringskassan har överklagat länsrättens dom, säger Lena.
Kammarrätten har beviljat prövningstillstånd och ska nu ta ställning till frågan om Lena verkligen var så deprimerad att hon inte kunde jobba.
Och samtidigt som hon ifrågasätter hur lönsamt det är för Försäkringskassan att driva en process om 8.000 kronor så långt, känner hon sig hjälplös i den fortsatta tvisten om tre veckors sjukskrivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista