Alltfler företag startas av invandrare

Antalet nya företag som startas av invandrare fortsätter att öka kraftigt i Värmland. Ibrahim Omar arbetar på internationella företagarföreningen i Sverige, IFS, en förening som ska hjälpa invandrare att starta företag. Han har haft så mycket att göra den senaste tiden att man nu har anställt ännu en person.

Sedan IFS i januari 2006 startade sin verksamhet i samarbete med Almi företagspartner har fler och fler företag startats för varje år. Under 2006 startades 18 företag, 2007 startade 30 företag och hittills i år har redan ett 20-tal företag startats. IFS hjälper bland annat till med att testa företagsidén och att i skrift lägga upp en långsiktig affärsplan, vilket gör det lättare att bli beviljad lån i banken.

Men att det är så många invandrare som vänder sig till IFS tror Ibrahim Omar också är ett symptom på att invandrare har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Totalt är det nära 70 företag som IFS har hjälpt att starta och Ibrahim Omar säger att nästan alla av dessa har överlevt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".