Kraftig ökning av ärenden hos Kronofogdemyndigheten

I år har antalet ärenden hos kronofogden slagit alla rekord. Över en halv miljon ansökningar har kommit in hittills, och när året är slut väntas siffran bli det dubbla. Det betyder fler än en miljon ansökningar om betalningsföreläggande som kan leda till betalningsanmärkningar och i värsta fall utmätning.

- Antalet ansökningar om betalningsförelägganden ökar, så även i Värmland, säger Anna Jansson på Kronofogdemyndigheten i Karlstad.
Samtidigt minskar antalet personer som får krav från kronofogden. Det här innebär att de som väl fastnat i en skuldfälla har fått svårare att ta sig ur.
- Det är väldigt lätt idag att ta lån och kredit idag, till exempel SMS-lån, säger Anna Jansson. Det kanske inte alltid är så att den som tar lån är medveten om konsekvenserna, man kanske inte är medveten om att det ska betalas tillbaka ganska snabbt, eller man lånar pengar som man inte har sen när pengarna ska betalas tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".