Karlstad

Ny ägare tar tag i miljöproblemen

Gamla Rayonfabriken i Älvenäs har fått ny ägare. Och därmed har frågan om vad som ska hända med det förorenade området tagit en ny vändning, och den omstridda saneringen har redan påbörjats.

Efter flera års diskussioner om saneringen av området kring den gamla fabriken, har nu återställandet av området börjat i all tysthet.

Under sommaren sålde de tidigare ägarna, det Dubaibaserade företaget Packet Friends Trading, anläggningen till Kristinehamnsföretaget VEQ AB.

Packet Friends Trading hade krav på sig att sanera området, och hann bland annat betala böter på en miljon kronor för att det inte åtgärdade miljöproblemen.

Men VEQ:s ägare Bertil Abrahamsson säger till SR Värmland att hans företag är väl medvetet om vilka krav som nu ställs på sanering, och företaget har redan börjat städa upp på tomten.

Vilka verksamheter som kommer att finnas på området är inte klart än, men VEQ tänker öppna hamnen och medan uppröjningen pågår kommer man att använda byggnaderna för lagerhållning.

- Vi ser Älvenäs som en utvecklingsbar anläggning och tänker återställa statusen på området, säger Bertil Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".