Dyrt ringa i mobil vid norska gränsen

Det kan bli dyrt om du använder din mobiltelefon utefter den norska gränsen i Värmland. Orsaken är att din mobiltelefon automatiskt kan koppla över till en annan dyrare operatör i Norge med starkare sändare. Marek Andersson är jurist inom elektronisk kommunikation på Konsumentverket i Karlstad:

Radiosignalerna fortsätter över gränsen och ligger masten högt kan de gå riktigt långt, säger Marek Andersson, jurist inom elektronisk kommunikation på Konsumentverket i Karlstad.
Hur mycket dyrare samtalen riskerar att bli, beror på vilket abonnemang man har, säger Marek Andersson. Om man till exempel har ett abonnemang där man ringer gratis mot en fast månadsavgift och den norska operatören har en minutavgift på 5.50 kronor så kan det bli en hel del pengar.
För att undvika att bli överkopplad till en Norsk dyr mobiltelefonoperatör ska man gå in i mobilens så kallade roamingfunktion och stänga av den, handhavandet ska stå i bruksanvisningen. Detta gäller alltså om man är i närheten av tex den Norska gränsen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".