Karlstad

Karlstad vinnare när Next Jet har bokningsproblem

Karlstads flygplats blir vinnare när flera stora företag i Örebro län inte längre använder Örebro flygplats för sina utlandsresor. Detta sedan flygbolaget Next Jet tog över linjen Örebro-Kastrup i fjol.

Anledningen är ett bokningssystem som ställer till problem för företagen. Det berättar Leif Rosén - affärsområdeschef på Outokumpu, med bland annat ansvar för Degerfors Järnverk:
- Vi kan inte köpa en biljett via resebyrå, berättar Leif Rosén.
Då måste man köpa enskilda biljetter för varje delsträcka, viket gör att det blir krångligare och att man dessutom inte får de rabatter man skulle ha fått.

Förklaringen är att Next Jets bokningssystem inte sitter ihop med SAS och andra stora internationella flygbolag och därför gör nu Outokumpu sina utlandsresor från Karlstad eller Arlanda istället, där dom här problemen inte finns.

Leif Rosén räknar med att det varje dag är ungefär fem resenärer om dagen som Örebro flygplats missar - från Outokumpu och deras affärspartners.

Och eftersom många andra storföretag i området gör likadant är det i dag mycket färre som flyger till Kastrup från Örebro, än det var innan Next Jet tog över linjen:

Next Jet har flera gånger det senaste året sagt att problemen varit nära en lösning.

Det senaste budet är att allt ska fungera i slutet av den här månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".