Problem för reningsverk i norr

Vattenreningsverket i Torsby riskerar att slås ut på grund av att socker och syreförbrukande ämnen släpps ut från en livsmedelsfabrik som tillverkar saft och sylt.
Problemet har varat en längre tid och nu vill inte personal på reningsverket längre ta ansvar för det överbelastade verket, säger Sture Andersson som är teknisk chef i Torsby kommun. Det var för några år sedan företaget köpte upp ett företag i samma bransch och då ökade sin produktion drastiskt av sylt och saft, något som Torsby kommun inte fick vetskap om. Kommunen gick på företagets uppgifter om vad det skulle släppa ut till reningsverket och nu visar det sig efter flera prover att värdena överstiger reningsverkets kapacitet. Utsläppen är inte giftiga, utan består mestadels av socker och syrekrävande ämnen. Kommunen för nu samtal med det aktuella företaget om åtgärder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".