SNF är kritiskt till skyddsjakt på varg i Hasselforsreviret
Degerfors

Kritik mot skyddsjakt på varg

Svenska Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till att Naturvårdsverket nu tillåtit skyddsjakt på varg i det så kallade Hasselforsreviret mellan Laxå och Degerfors.

Riksdagens mål att det ska finnas 20 föryngringar är inte uppnått och dessutom är det omöjligt att skjuta rätt varg i flocken, säger Rolf Ivarsson som är ordförande för SNF i Örebro län.
Det var i tisdags som Naturvårdsverket beslutade om skyddsjakt i det så kallade Hasselforsreviret söder om Degerfors.
Flera organisationer, bland annat Sveaskog och Svenska jägarförbundet, hade ansökt om jakt eftersom fem jakthundar dödats och en skadats av varg bara under det senaste året.
Det är andra gången som skyddsjakt tillåts i länet. Förra gången rörde det sig om en ensam varg som betedde sig konstigt i trakterna runt Gusselby, den vargen lyckades man skjuta.
Problemet med den här jakten är att det rör sig om en vargflock och att det då är svårt att avliva rätt varg. Skjuter man fel varg kan det bli oro i flocken och problemet kan förvärras.
Jägarna i området är tacksamma till Naturvårdsverkets beslut, samtidigt som man är medveten om svårigheterna att skjuta rätt varg. Det säger Tommy Sander som är jaktansvarg på Sveaskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".