Foto Lars Sjöqvist / Värmlands Museum
Karlstad

Höstsalongen öppnar i helgen

Till helgen invigs höstsalongen på Värmlands Museum i Karlstad. Och i anslutning till salongen så ställer även årets stipendiater ut i en separat utställning.

Thor Fagerkviststipendierna går i år till skulptören Ann Carlsson Korneev och konstnären Bo Jonzon, som också är konstchef på Värmlands museum. Han säger att det känns lite märkligt att ställa ut sig själv på sitt eget museum, men att han är väldigt glad över att ha fått Thor Fagerkviststipendiet och för att han får dela det med skulptören Ann Carlsson Korneev. 
I Carlsson Korneevs stenskulpturer finns tydliga drag av andlighet. Och det är ingen tillfällighet. Motiven och formerna till nya skulpturer får hon ofta efter att hon mediterat.
Årets ungdomsstipendiat är Veronica Odén. Alla hennes svart-vita bilder föreställer harar.
- Jag tänkte på uttrycket rädd som en hare, men man glömmer ofta bort att det kan vara modigt att vara rädd. Så jag tycker att hararna ska få en annan status.
På höstsalongen finns många yngre konstnärer representerade medan många av de äldre väletablerade inte finns med. Enligt Elsa Hallbäck, ordförande i Värmlands konsförening så kan man se ett generationsskifte i utställningen. Nya konstnärer och konstverk i nya tekniker, som ställer högre krav på besökarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".