Rolls-Royce i Kristinehamn får en miljardorder från den brittiska flottan.
KRISTINEHAMN

Miljardorder till Rolls-Royce

Rolls-Royce i Kristinehamn har fått sin hittills största enskilda order.
Företaget ska leverera ett propellersystem till den brittiska flottan. Ordervärdet är drygt 275 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande skriver företaget att beställningen är en del i en större leverans som har ett totalt ordervärder på totalt drygt 1,2 miljarder.

-Denna order innebär att verksamheten i Kristinehamn befäster sin position som världsledande leverantör av högteknologiska propellersystem och det är speciellt glädjande att beställningen erhållits i en omfattande och framgångsrikt samarbete med andra Rols-Royce enheter, säger Mats Johansson, vice president Propulsion Rolls-Royce Kristinehamn.

Värt att veta om hangarfartygen

  • HMS Queen Elisabeth och Prins of Wales, är med sitt tonnage på 65.000 ton och en längd av 284m bland de största i världen.
  • Framdriftssystemet på vardera fartyg består av två gasturbiner och fyra dieselmotorer som via elmotorer driver två propellrar.
  • Effekten är på hela 40.000 kW per propeller.
  • Axelledningarna som driver respektive propeller har en längd på ca 50m och en diameter på 1 meter. Bara axelledningarna väger ca 240 ton per fartyg. (Fakta: Rolls-Royce)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista