16:e plats för Bräck i Indy 500

Det blev dubbelt Brasilien och dubbelt Team Penske i Indy 500 - men ingen trippel för Helio Castroneves. Brasilianaren fick efter två raka seger nöja sig med andra plats bakom landsmannen Gil de Ferran. Kenny Bräck kom på 16:e plats.
Inför loppet talade Kenny Bräck om sig själv som en tänkbar vinnare. Efter 200 varv var facit något helt annat.I stället blev det Gil de Ferran som vann den 87:e upplagan av klassiska Indianapolis 500. -Det är ett så otroligt ögonblick det här, jag har alltid drömt om att vinna den här tävlingen, sade Ferran. Tävlingen kallas "The greatest spectacle in racing". Bland de 350 000 åskådarna fanns två före detta presidenter - George Bush och Bill Clinton - samt en före detta tungviktsvärldsmästare - Muhammed Ali. På ovalbanan fanns tre namn som var extra intressanta: Brasilianaren Helio Castroneves hade en chans att skriva historia genom att bli förste förare att vinna tre lopp i rad. För racinglegenden Michael Andretti var det sista chansen att vinna tävlingen hans pappa Mario vunnit, men han själv aldrig lyckats vinna - trots 13 försök. För Kenny Bräck som stod i andra startledet var chansen god till en repris på segern 1999. Det sade han själv i alla fall. Men ingen av dessa slutade som vinnare, det hela blev en brasiliansk uppgörelse mellan Castroneves och Gil de Ferran, med de Ferran som segare när han lyckats hålla undan på det sista varvet. Direkt efter loppet kramade han om sin fru innan han tog en klunk mjölk som är tradition för segraren av Indy 500. För Kenny Bräck blev det en problemfylld söndag. Efter knappt en fjärdedel av loppet gick Bräck in i pitstopp, han körde in som trea, väl ute på banan låg han i stället på en 19:e plats. För Bräck blev resten av loppet en kamp för att klättra upp i den totala ställningen. Efter halva loppet hade låg han på en 15:e plats men på det 108:e varvet spann bilen och Bräck snurrade runt, oskadd men besviken. Till slut blev det en 16:e plats, vilket var långt ifrån vad svensken förväntat sig. För Michael Andretti blev det också ett bittert slut, efter 95 varv fick han köra in i depå och tvingades kliva ut ur bilen för allra sista gången i sin racingkarriär. Han hade haft ledningen under 28 lopp men fick aldrig den seger han önskat sig mer än något annat. -Jag är verkligen besviken det är synd, jag tyckte att jag hade en bra chans, sade han till tv-kanalen ABC. Stor favorit bland publiken var loppets enda kvinnliga förare, Sarah Fisher. För henne slutade dock årets upplaga av tävlingen redan efter 15 varv, motorproblem gjorde att hon körde in muren och tvingades bryta loppet. På grund av terrorhotet mot USA genomfördes tävlingen under högsta beredskap, agenter från underrättelsetjänsten CIA fanns på plats i Indianapolis, flygplan fick inte passera över arenan och säkerheten var fördubblad sedan förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".