Psykiatrin i Värmland kritiseras

Socialstyrelsen riktar kritik mot psykiatrin i Värmland gällande bristerna som kommit fram efter att en man i 20-årsåldern tog sitt liv i december förra året.

Mannen tvångsvårdades och fick permission av överläkaren trots att kontaktpersonerna i öppenvården motsatte sig det. De ansåg att mannen inte var redo för prmission.

Socialstyrelsen konstaterar att ett samverkansmöte runt patienten var bristfälligt eftersom inte rätt personer deltog.
Dessutom har Socialstyrelsen funnit brister i rutiner för samverkan med närstående, brister i planeringen för mannens fortsatta vård och behandling, bristande journalföring och bristande rutiner och kunskap om lagen om tvångsomhändertagande, LPT.

Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på att kunskapen om LPT är bristfällig, på att rutiner för genomförande av tvångsvård i enlighet med gällande bestämmelser saknas och att verksamheten inte uppfyllt de krav som ställs i gällande författningar.

Senast den första december ska landstinget rapportera till Socialstyrelsen om vilka åtgärder som vidtagits med anledning av kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista