Rödlistad fisk vanlig i affärerna

Rödlistad fisk, alltså fiskarter som hotas av utfiskning, är vanligt förekommande i frysdiskarna i alla stora livsmedelskedjor.

I samtliga 155 butiker i de 46 kommuner som Sveriges Radio undersökt finns hotad fisk, och resultatet av undersökningen är entydig: de rekommendationer som finns att inte sälja rödlistad fisk efterlevs inte.

Hajar, rockor, hälleflundra, svärdfisk, marulk, viss vildfångad lax, tropiska räkor, rödspätta, blåfenad tonfisk, torsk, rödtunga, bergtunga och ål.
Alla dessa arter finns på världsnaturfondens lista över hotade arter. Det är inte olagligt att hantera de här fiskarna, men som konsument bör man undvika att köpa den enligt Världsnaturfonden. Inte bara beroende på att arten är hotad, utan också för att fångstmetoden är tveksam. Vi besökte tre av de största matbutikerna i Karlstadsområdet och i samtliga fanns rödlistad fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista