Foto Leif R Jansson / SCANPIX

Fisken körs tusentals mil

Fisk som fångats i Nordnorge eller kanske Chile, och som sedan filéats och paketerats i Thailand är inte ovanlig i butikernas frysdiskar.
Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort i butiker över hela landet.

Mycket av den lax och regnbågslax som är odlad i Norge, skickas till Thailand eller Kina där den filéas och paketeras och sen skickas den tillbaka samma väg, en resa på totalt över 1600 mil fågelvägen.
Sveriges Radio har varit ute i 155 butiker runt om i landet och i 110 butiker fördelat på alla butikskedjor hittade vi lax eller regnbåge som paketerats i Thailand.
-Det är lätt att tro att transporterna har stor klimatpåverkan. Men transporterna går med stora containerfartyg, så det blir miljöneutralt, det säger Inger Larsson som är fiskeansvarig på Findus Sverige.
Svante Axelsson , generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen tror att det krävs en opinionsstorm för att förändra situationen.
-Det här är inte hållbart på lång sikt för vår jord, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista