Metod att upptäcka syrebrist vann pris

Det blev en andraplats i SKAPA-prisets riksfinal för Karlstadsläkaren Mathias Karlsson som tillsammans med civilingenjören Sofia Hiort af Ornäs har tagit fram en metod att identifiera barn som riskerar akut syrebrist.

Genom att litet blodprov från barnets huvud kan man se om barnet riskerar syrebrist och nu finns det planer att tillämpa metoden även på andra patientgrupper inom vården.
Många sjukdomar och tillstånd som leder till syrebrist blir en kamp mot klockan mellan liv och död. Utan syre fungerar inte organen.
Mathias Karlssons innovation består av ett testkort som analyserar blod i mikrovolymer. En mycket liten bloddroppe räcker.
Testet kan via cellskademarkörer upptäcka en syrebrist innan det finns risk för hjärnskador. Idag utförs kejsarsnitt för säkerhets skull, med nu kan dessa operationer bli färre eftersom man genom metoden kan upptäcka syrebrist hos barn i ett tidigare stadie. 
Projektet är i startgroparna men planer finns att tillämpa metoden bland annat inom kirurgi och intensivvård.
I nuläget är prototypen klar, etiska ansökningarna är inskickade och förhoppningen är att komma igång och börja testa metoden på patienter så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".