ARVIKA

Ökande nazistpropaganda i Arvika

Polisen har märkt av en ökning av propagandaspridning för högerextrema åsikter i Arvika, som tidigare varit relativt skonat från nazister. Bland annat har medlemmar ur Nationalsocialistisk front setts dela ut flygblad och försökt värva nya medlemmar.

Greger Wahlgren, expert på politiska extremistgrupperingar och aktiv i Brottsförebyggande rådet i Karlstad är bekymrad över utvecklingen.
– Tidigare har det varit mest nazistisk aktivitet i Säffle, Kristinehamn och Karlstad, medan Arvika varit relativt förskonat.
Men det ökar inte bara i Arvika, utan i hela länet och Greger Wahlgren tror att det beror på enskilda personer som är drivande.
Nationalsocialistisk fronts propaganda är inte längre olaglig eftersom de lärt sig att de kan bli åtalade om de hetsar mot folkgrupp. Medlemmarna har även blivit mer rumsrena och på så sätt kan de vara svåra att upptäcka som nazister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista