KARLSTAD

Ovanligt att spelombud stängs av

De senaste dagarna har sexton spelombud stängs av i landet, varav ett i Karlstad, efter slarv med legitimationskontroll. Men det tillhör ovanligheten.

Sedan Svenska Spel skärpte reglerna förra året har antalet avstängningar minskat. Hittills har 1.500 kontroller gjorts under året och 42 har blivit avstängda, en markant skillnad mot tidigare år.

– Sedan vi skärpte påföljderna och reglerna ligger vi på 75 procent godkända ålderskontroller. Det ska jämföras med tidigare, då låg vi mellan 30 och 40 procent. Det är en oerhörd förbättring, säger Janne Svensson som är chef för spel- och ombudsansvar på Svenska Spel.

Han tror att en hetare debatt om spel och spelproblem är en anledning till att ombuden har blivit bättre. Ålderskontrollen infördes 2003 och innan reglerna skärptes 2007 hade ombuden fyra chanser att förbättra sig innan det blev en månads avstängning.

Idag är det två chanser och förbättras inte verksamheten efter avstängningar riskerar ombudet att bli av med tillståndet för gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista