Karlstad

Barnen leker på giftig mark

På Kvarnberget i Karlstad leker barnen på förgiftad mark. Det visar en markundersökning av det gamla gasverksområdet i centrala Karlstad.

En markundersökning som gjorts på det tidigare gasverksområdet i centrala Karlstad, visar på stora föroreningar i marken.

Det är området intill Klarälven vid Klaraborgs Herrgård samt ett område uppe på Kvarnberget där det finns en lekplats idag. Föroreningarna påverkar både grundvattnet, Klarälven och Vänern på sikt enligt undersökningen.

Det är främst cancerogena ämnen, PAH:er, men även oljeföroreningar, cyanider och bly som har hittats. I analysen av jorden uppmättes de cancerogena ämnena i en halt som överskrider riktvärdet med 80 gånger. I grundvattnet överskrids riktvärdet för vad en bensinstation får förorena, med 500 gånger vad gäller de cancerogena ämnena.

Närheten till Klarälven gör att grundvattensströmningen för ut det förorenade vattnet i älven och trots den stora utspädning som sker så kan vattenkvalitén både i Klarälven och i Vänern på sikt påverkas enligt undersökningen.

De prover som tagits uppe på Kvarnberget visar också på höga halter av cancerogena ämnen i marken, ca tio gånger mer än riktvärdet. Det området används idag som lekplats vilket gör att exponeringsrisken enligt utredningen är förhållandevis hög. I undersökningen står också att det inte är känt i vilken grad föroreningarna på lekplatsområdet på Kvarnberget ligger ytligt.

Den större delen av gasverksområdet är dock idag överbyggd av den fyrfiliga vägen som går över området vilket försvårar såväl provtagningar som en eventuell sannering av området.

Sammanfattningsvis slår undersökningen fast att föroreningarna som finns på gasverkstomten är så allvarliga att vidare undersökningar behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista