Cafétjejerna Jenny Fredin och Karin Jonsson trivs bland bullar och nybryggt kaffe. Foto: Evelina Crabb
Karlstad

Ett betydelsefullt café för alla

Tack vare den dagliga verksamheten inom handikappomsorgen i Karlstads kommun har stadshuset fått ett eget personalcafé. Här samlas den fikasugna kommunpersonalen varje morgon.

Doften av nybryggt kaffe känns lång väg. Godsakerna står på rad. Det är kokosbollar, bullar och färgglada mackor med olika pålägg. Kön med fikasugna gäster ringlar sig. 
Och bakom disken har cafétjejerna Jenny Fredin och Karin Jonsson fullt upp.


– Det är mycket roligare än att arbeta i vården, säger Karin Jonsson.
–Jag är på plats tidigt varje morgon för att förbereda, säger Jenny Fredin.

Stadshuscafét är en av många dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning och syftet är att komma ut och möta arbetslivet. Det är oerhört betydelsefullt för många. Sammanlagt arbetar 200 personer som har en funktionsnedsättning på arbetsplatser runt om i kommunen.
Wanja Asplund är enhetschef för daglig verksamhet i Karlstad kommun och hon menar att alla tjänar på den här typen av verksamhet. 


– Det är otroligt betydelsefullt om man har en funktionnedstänning att känna att man duger och har en plats i det här samhället.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista