Alltfler svenskar använder bilbältet

Allt fler svenskar använder bilbälte. Det visar en undersökning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF har gjort.Samma undersökning ger dock vid handen att utvecklingen inte är lika positiv i Värmland.
NTF har sedan i november förra året genomfört fyra stora mätningar i landets stora tätorter. Resultatet är positivt. Bilbältesanvändandet har ökat med 5,9 procentenheter.NTF tror att det dubblerade bötesbeloppet i höstas tillsammans med kampanjer och fler poliskontroller har gjort att bilförarna bättrat sig.De värmländska kommuner som varit med vid samtliga undersökningar är Säffle, Kristinehamn och Karlstad. Där är utvecklingen inte lika positiv. Antalet förare som använder bältet ligger här kvar på samma nivå och bältesanvändningen på passagerare fram har dessutom minskat. 73 procent av förarna har bälte, 78 procent av passagerarna likaså, men där är minskningen 8 procentenheter. Föga förvånande är det kanske att det är fler kvinnor än män som väljer att använda bältet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".