Rädsla och osäkerhet inför dagen-efter-piller

Kvinnor har dålig kunskap om hur dagen-efter-piller, som förhindrar oönskade graviditeter, fungerar. Många vet inte inom vilka tidsramar pillrena ska tas eller vad de har för inverkan.
Det gör att de känner oro inför att använda det och riskerar att bli gravida i onödan, säger barnmorskan Gunilla Aneblom, som nyligen skrivit en doktorsavhandling vid Uppsala Universitet om akut-p-pillret. Sedan dagen-efter-pillret började säljas receptfritt på Apoteket i april 2001 har försäljningen ökat markant. Månaden innan det blev receptfritt, mars 2001, såldes nästan 7000 enheter NorLevo. Under motsvarande period i år såldes 13 018 enheter. Samtidigt visar annan forskning att aborterna blir fler i Sverige. Enligt Gunilla Aneblom skulle akut-p-pillret toretiskt kunna minska aborterna om det användes i större utsträckning. Men bristen på kunskap och att kvinnor tror att det handlar om en abort, istället för att ägglossningen skjuts upp, riskerar att motverka detta. -Myndigheter som Folkhälsoinstitutet eller Socialstyrelsen borde se till att sprida kunskapen om dagen-efter-pillret bland kvinnor. Alla vet vad Viagra är, men inte det här prepratet som faktiskt innebär en andra chans och en möjlighet att slippa undan en oönskad graviditet, säger Gunilla Aneblom till Efter Tolv. I undersökningen har 518 kvinnor i åldrarna 15 till 45 år besvarat enkäter som delats ut på kvinnomottagningarna vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Centrallasarettet i Västerås och Universitetssjukhuset i Örebro. Studien visar också att kunskapen är bättre bland tonåringar än bland äldre kvinnor och att mer än var femte kvinna i undersökningen hade använd dagen-efter-piller tidigare. Drygt fyra av tio hade gjort upprepade aborter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".