Tummen har funnits i ett drygt år på Kronoparken i Karlstad och hjälper föräldrar och barn.
Karlstad

Tummen stöttar både stora och små

Lite drygt ett år har gått sedan förskoleteamet Tummen startade på Kronparken i Karlstad. Tummen består av en psykolog, en socionom och en specialpedagog och deras uppgift är att hjälpa barn och föräldrar som behöver extra stöd.

Förskoleteamet Tummen har sina lokaler mitt i smeten, på Förskolan Kronoparken 1 i Karlstad. Där har de nära till barnen som är kärnan i verksamheten.

Både föräldrar, barnavårdscentral och förskollärare kan ta kontakt med Tummen om ett problem skulle uppstå kring ett barn. Och personalen har inte på långa vägar varit sysslolös. Maja Sandberg är socionom och en av tre anställda på Tummen.

– Vi har redan varit i kontakt med föräldrar till över 80 barn men det betydligt fler som skulle behöva en kontakt med oss.

När Tummen kopplas in kan det handla allt möjligt från att en förälder är osäker och behöver coachning till att barnet totalt har tagit över hemma. Och det finns ofta lösningar på problemen.

– Föräldrarna, får ofta mer sig små tips, så se vi igen om ett par veckor och följer upp.

Tummen är ett projekt som håller på fram till mars 2010. Just nu jobbar personalen med en delrapport om verksamheten, och deras största förhoppning är att få fortsätta även efter projekttidens slut.

– Vi hoppas på en teammodell som ska fungera i hela stan.

Rebecka Hugosson
rebecka.hugosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".