Varg

Vargbeslutet välkomnas av jägare

På torsdagen beslutade regeringen att det ska bli licensjakt på varg eftersom delmålet på minst 200 vargar är uppfyllt. Naturvårdsverket får nu i uppdrag att klargöra hur det ska ske och hur många vargar det ska få skjutas.

Eva Forsgren, ordförande i Torsby jaktvårdskrets, tycker beskedet är efterlängtat men hon vill ha ett snabbt beslut från Naturvårdverket.

Enligt säkra rapporter har det skett 25 vargföryngringar i Sverige det senaste året vilket innebär att det finns en bra bit över 200 vargar i landet och det är ett delmål på antalet vargar. Nu har alltså regeringen beslutat att Naturvårdsverket ska utreda hur en licensjakt på varg ska gå till och hur många individer det ska få skjutas.

Jägarkåren har mottagit beslutet med öppna armar och kräver nu att det ska bli ett snabbt beslut om vargjakt, och det har höjts röster för att Värmland ska få bli ett försökslän, men det avvisar Eva Forsgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".