Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
LANDSTINGET

Kritik mot kostnadsutjämningssystemet

Det kostnadsutjämningssystem som finns mellan landstingen är orättvist och bör snabbt ses över. Det menar den utredningsgrupp inom det värmländska landstinget som undersökt systemets effekter. Utredarna menar att det inte tas hänsyn till den värmländska befolkningens vårdbehov.

Kostnadsutjämningen ska kompensera landstingen för skillnader i struktur och vårdtyngd. Landsting med äldre och sjukare befolkning och glesbygd ska kompenseras av landsting med mer gynnsamma förhållanden.

År 2005 fick det värmländska landstinget 25 miljoner kronor ur systemet, men har därefter fått lämna bidrag till andra landsting. För 2009 är prognosen att Landstinget i Värmland ska betala in 121 miljoner kronor till andra landsting. Som systemet är tänkt borde denna förändring bara kunna ske om värmlänningarna blivit yngre och friskare, vilket inte stämmer med det faktiska läget, menar utredarna. Studier visar tvärtom att värmlänningen fortsätter att i genomsnitt vara något sjukare och äldre än rikssnittet. Detta uppmärksammade landstingsledningen 2006 när prognoser om förändringar för Värmlands del blev kända.

Utredningen kommer att redovisas vid landstingsstyrelsens möte i februari. Förslaget är att överlämna utredningen till Statskontoret och Sveriges Kommuner och Landsting med en formell begäran att analysera systemet och göra de korrigeringar som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".