LANDSTINGET

Landstingsråd förstår inte oro om regioner

Det finns ingen anledning att oroa sig för landstingets ekonomi. Så kommenterar landstingsrådet Ulric Andersson nyheten att många politiker i Västra Götaland tvekar inför en regionbildning med Värmland. En av orsakerna är landstingsskatten, som idag är 30 öre högre i Värmland än i Västra Götaland.

– Att skatten är högre just nu beror på att vi genomför en kökortningssatsning 2009. I övrigt skiljer det fem öre i skatt mellan Värmland och Västra Götaland. Så skatten är inte något skäl till att vara tveksam, säger Ulric Andersson (S).

Det värmländska landstingets ekonomi, med högre skatt och dyrare sjukvårdskostnader per invånare, oroar politikerna som snart ska bestämma sig för om de vill gå samman och bilda storregion med Värmland. Folkpartisten Jonas Andersson tvekar inför beslutet, bland annat menar han att det kan bli en motsättning mellan endera minskade resurser till sjukvården här, eller höjd skatt i hans Västra Götalandsregion.

Men så ser inte Ulric Andersson på saken. Han menar att man måste ge och ta i en sammanslagning.

– Tittar man på den kostnadsutveckling som vi har i Värmland så är den lägst i Sverige just nu. Där ligger Västra Götaland betydligt högre när det gäller sjukvården. Så nej, jag är inte speciellt orolig för den diskussionen, säger Ulric Andersson.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".