Foto: Laila Carlsson
Karlstad

Stig Olson tillbaka med ny utställning

Om det är kaninöron som växer upp bakom de vanliga öronen på Stig Olsons kraftfulla figurer, eller om det topparna av änglavingar som man kan se skymta fram vet ingen, utom Stig Olson själv. Och om de fyrbenta djuren verkligen är katter eller kanske hundar.

Nu och innan... Namnet på Stig Olsons utställning syftar på det före och efter som stroken han drabbades av år 2004 innebär. En tidsindelare som också är synlig i hans bilder och gör sig påmind i det utrymme som lämnas till betraktaren att själv bestämma vad tavlorna föreställer.

De nyare bilderna är tecknade med pennor och krita på vitt papper. Och det är egentligen den största skillnaden mellan bilderna tecknade nu och innan stroken, att de inte längre är kollage, eller målade i olja eller akryl. Det och att han inte längre kan berätta om sina tavlor och om vad de föreställer.

För det starka uttrycket finns kvar. Men numera tecknade med höger hand.

Utställningen öppnar lördagen den 10 januari på Konstfrämjandet i Karlstad och den äldsta tavlan som visas målade Stig Olson redan 1978. De nyare bilderna är i de flesta fall gjorda under det senaste året.

Ett genomgående tema i bilderna är djur och människor. Men om det är kaninöron eller änglavingar som människorna har, eller om det är små hundar eller katter med korta svansar som Stig Olson tyst har tecknat, är än så länge en hemlighet.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".