Fler värmlänningar sprider aska i sjöar

Allt fler värmlänningar väljer att sprida askan efter sina anhöriga. I hela landet har det ökat det senaste tio året och trenden håller i sig även i länet. Biskop Esbjörn Hagberg tror att fler väljer en plats istället för en grav för att göra det personligt.

På tio år har antalet ansökningar ökat med 150 procent från 581 ansökningar till 1452 förra året. I Värmland har det ökat även om det inte så många till antalet från 23 ansökningar till 31 förra året.

Vanligast är att sprida askan i vatten. Mollsjön, Kyrkviken och Åsfjorden är några exempel på platser där man har spridit aska efter sina anhöriga. Man får inte sprida aska var som helst utan ansökning måste göras hos Länsstyrelsen.

Biskop Esbjörn Hagberg menar att det är viktigt att reflektera ordentligt innan man bestämmer sig.

– Sådana här frågor ska man fatta när man har det ganska bra i livet, när man närmar sig slutet är det inte alltid så enkelt att tala om dom här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".