Värmland

Vindkraft ska ge klirr i kyrkkassan

Karlstads stift har hittat en ny inkomstkälla. Det är vindkraftverk som ska byggas på kyrkans mark runt om i Värmland. Just nu finns planer på ett tiotal verk, som beräknas ge runt en miljon kronor om året.

– Vi ser det ur två perspektiv. Dels ett företagsekonomiskt och dels ett miljöperspektiv, säger Stig Berg som är stiftsjägmästare i Karlstads stift.

Stiftets del i avtalen med projektörerna är att upplåta sin mark mot betalning. Än snurrar inga vingar på stiftets mark, men om tre till fyra år kan ett tiotal verk vara i gång. Och varje anläggning beräknas ge 100 000 till 150 000 kronor per år.

I Årjängs kommun planerar ett bolag 40 till 80 nya vindkraftverk, några av dem kan hamna på mark som ägs av stiftet. Men några stora mängder tror inte Stig Berg att vi någonsin kommer få se på kyrkans mark.

– Projektörerna föredrar ju slättland och kustområden, säger han.

Vindkraftverk nära bebyggelse är en omdiskuterad fråga. Inte minst på Värmlandsnäs i Säffle kommun är många kritiska och oroliga inför planerna på ett stort antal. Där hör kyrkan till markägarna och hamnar alltså mitt i konflikten.

– Vi gör vår bedömning som markägare och upplåtare av plats för vindkraftverken. Sedan finns det en demokratisk process med bygglov och miljökonsekvensbeskrivningar och det finns myndigheter som hanterar den delen av processen. Det överlåter vi på dem att göra, säger Stig Berg.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".