Karlstad

Enklare för utsatta barn att få hjälp

Ett Barnahus i Karlstad, där olika myndigheter samlas, ska göra utredningarna enklare för barn som har utsatts för våld eller sexuella övergrepp.

Alla värmländska kommuner står bakom Barnahuset och tanken är att samla alla myndigheter under samma tak.

– Barnet behöver bara åka till ett ställe. Som det ser ut i dag kan man ha ett besök hos socialtjänsten, ett förhör på polishuset och så kanske man ska på en undersökning på vårdcentralen Gripen. Nu kan alla de sakerna ske på samma plats, säger Monica Persson som är chef för familjeavdelningen i Karlstads kommun.

Förutom alla 16 kommuner är polisen, åklagarmyndigheten och landstinget delar av Barnahuset. Och alla kommer dit när brott mot ett barn ska utredas. Barnläkare gör sina undersökningar och förhör hålls där.

– Förhoppningsvis blir det ett bättre omhändertagande och professionell personal tar hand om barnen i anslutning till förhörstillfället. Det är den stora fördelen, säger Tage Sohl.

Han är chef för Grova brott-enheten hos polisen som sköter utredningarna.

Det finns också en förhoppning om att utredningarna kommer att gå snabbare. Lagen säger att det ska ta max tre månader, men det klarar man inte i dag enligt kammaråklagare Pia Hammar.

– Nu blir chansen större att utredningarna blir klara tidigare. Och det är skönt inte minst för den som är misstänkt för brott. De upplever ofta det här som mycket påfrestande, säger hon.

Den 29 januari invigs Barnahuset, som kommer att ligga i Tingvallagymnasiets gamla lokaler i centrala Karlstad.

Kajsa Carlsson

kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".