Populärt med ungt företagande

Det går bra för Ung Företagsamhet i Värmland. Kursen där gymnasieelever får starta och driva ett företag har nu dubbelt så många deltagare som för tre år sedan.

Det här läsåret drivs 257 företag av gymnasieelever runt om i Värmland och många blir egenföretagare även som vuxna.

En undersökning från 2006 visar att 23 procent av alla UF-elever startar eget företag inom tio år. Enligt samma undersökning har dessutom varje företag i genomsnitt 4,5 anställda. Men det är inte jobbskapandet som är det viktigaste, enligt Ung Företagsamhets skolansvariga i Värmland, Cecilia Fjellman.

– Det är en bonus för oss att det blir så. Men det som är absolut viktigast är företagsamheten. Ungdomar som vågar ta för sig och ta egna initiativ, och sådana medarbetare behöver vi ute i företagen också, säger hon.

Hittills är det mest elever på teoretiska program som har valt Ung Företagsamhet och nu satsar organisationen på att locka även de som pluggar på praktiska inriktningar.

– Där ser vi verkligen att vi har ett jobb att göra, att ge de här eleverna möjligheten att få testa på företagandet. Göra missarna i skolan istället så att man slipper göra det sen. Och få erfarenheten och kontakterna, säger Cecilia Fjellman.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".