Fortsatt pressad situation för vården

Operationsstoppet vid Centralsjukhuset i Karlstad hävs från och med måndag, om inget oförutsett inträffar. Det beslutade Landstinget idag. Men trycket på vården är fortsatt högt, bland annat på grund av magsjukeproblem, både bland patienter och personal.

En kirurgavdelning vid centralsjukhuset har tvingats införa intagningsstopp på grund av smittsam magsjuka. Trycket på medicinavdelningarna är fortfarande mycket hårt med många svårt sjuka patienter.

Belastningarna på vården har pågått sedan årsskiftet. Vid fredagens vårdkonferens informerade verksamheterna om att många bland personalen är slitna, flera har drabbats av magsjuka och dessutom har personal börjat insjukna i influensa.

Landstinget hoppas nu att lediga sjuksköterskor och undersköterskor ska hoppa in och ta extra arbetspass under helgen. Flera extraplatser öppnas under helgen, bland annat på medicin- och öronavdelningen. Infektionsklinikens extraplatser fortsätter hållas öppna.

Trycket på vården har dock under det senaste dygnet lättat i Arvika och Torsby. Vid lunchtid rapporterade de båda sjukhusen ha 12 lediga platser vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".