Amerikanska forskare menar att miljön skadas då vi söker på internet. Foto:Hasse Holmberg/Scanpix

Internetsurfning - en riktig miljöbov

Sökmotorn Google på internet utgör en miljöfara eftersom det ökar koldioxidutsläppen. Det varnar en amerikansk forskare efter att ha undersökt miljöeffekterna av att använda sökmotorer. Mikael Laakso är energi- och klimatrådgivare vid Rådrummet i Karlstad.

Fysikern Alex Wissner-Gross på Harvarduniversitetet har kommit fram till att en enda sökning motsvarar ett koldioxidutsläpp på 7 gram, om man räknar på den elektricitet som krävs för att driva en dator samt elanvändningen på Googles egna datacentraler runt om i världen.

BBC sätter detta i sitt sammanhang och poängterar att två internetsökningar ger ett lika stort utsläpp som att göra en kanna te.

På Google verkar man ta det hela med ro. I ett pressmeddelande understryker bolaget att man tar allvarligt på uppgifterna, men säger samtidigt att energianvändningen vid en googling är minimal och hävdar att varje sökning bara resulterar i utsläpp på 0,2 gram koldioxid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".