Karlstad

Ändringar krävs på psyk efter dödsfall

Efter att en man avled på psykakuten i Karlstad förra vintern, kräver nu Socialstyrelsen flera förändringar på mottagningen.

Det var i februari förra året som mannen kom till psykakuten och blev våldsam. Han övermannades då av personalen och flera vakter tillkallades. Patienten fick handfängsel och en injektion med lugnande medel. Strax därefter upptäcktes det att mannen var livlös och han avled två dagar senare.

Nu har Socialstyrelsen utrett fallet och konstaterar att det har varit oklart vem som ansvarar för patientens hälsa när hotfulla situationer uppstår. Och den psykiatriska akutmottagningen måste skapa rutiner för hur man bemöter patienter i konfliktsituationer.

Socialstyrelsen understryker också vikten av att personalen känner till och kan följa alla rutiner. Det ska även klargöras hur samarbetet ska se ut mellan vårdpersonal, vaktbolag och polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".