Längre till morgontidningen efter lådflytt

Allt fler värmlänningar får gå lite längre för att hämta sin morgontidning. Nu fortsätter Tidningstjänst arbetet med att samla lådor istället för att leverera tidningarna till varje brevlåda. Under året kommer Hammarö- och Karlstadsborna att få samlingslådor. Och de är bland de sista i Värmland.

Ett genomsnittligt tidningsdistrikt består av runt 800 brevlådor. Och istället för att tidningsbudet ska stanna sin bil vid varje låda, samlar Tidningstjänst ett antal lådor på samma ställe. På så sätt sparar man tid och stopp.

– Framförallt gör vi det för att våra anställda ska få en bättre arbetsmiljö. Det påverkar ju också miljön i slutänden i och med att vi får mindre utsläpp och friktioner från våra fordon, säger Tidningstjänsts platschef i Värmland, Göran Furberg.

Samlade lådor har länge varit standard ute på landsbygden, och i flera värmländska tätorter genomfördes det för flera år sedan. I höstas var det bland annat Slottsbrons tur, och precis efter årsskiftet kom lådsamlingarna till Molkom. Och Tidningstjänst får reaktioner på ändringarna.

– Till en början tycker många att servicen försämras, säger Göran Furberg och påpekar att de flesta efter ett tag inser att förändringen inte blir så stor.

Och för de som har svårt att ta sig till lådan finns redan idag undantag vid tidningsutdelningen. Det kommer inte att förändras, enligt Göran Furberg. 

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".