Hagfors

Hab-ersättningen "viktig symbolfråga"

Det finns starka skäl att behålla habiliteringsersättningen för dem som arbetar på kommunernas dagliga verksamhet. Det menar Håkan Ceder, överdirektör vid Socialstyrelsen, efter kritiken mot flera kommuner som drar in ersättningen för att spara pengar.

Håkan Ceder är kritisk mot att ersättningen på 36 kronor om dagen har slopats i bland annat Hagfors, Säffle och Eda kommuner.

– Om daglig verksamhet har inslag av arbete och produktion, tycker vi att det är rimligt att man får en ersättning. På det sättet är det en viktig symbolfråga.

Han påpekar också att pengarna är ett viktigt ekonomiskt tillskott för dem som får daglig verksamhet.

– De har en månadsinkomst på ungefär 8 000 kronor i månaden, och då ger ett bortfall på 750-800 kronor i månaden en kännbar effekt.

Daglig verksamhet är en lagstadgad skyldighet sedan 1994 och ska innehålla habilitering samt produktion och arbete. Däremot finns det ingen skyldighet för kommunerna att betala ersättning. Men regeringspropositionen innehåller en tydlig markering om att ersättning ska utgå.

Mellan 80 och 90 procent av kommunerna i landet har habiliteringsersättning men Håkan Ceder befarar att ännu fler kommuner kommer att slopa ersättningen på grund av allt mer ansträngd ekonomi. Han tror inte att ersättningen kommer att bli lagstadgad.

Tre kommuner i Värmland har tagit bort ersättningen: Hagfors, Eda och Säffle. Kristinehamn har diskuterat frågan

I Värmland spänner ersättningssumman per dag mellan 20 kronor (Kristinehamn och Kil) till 51 kronor (Grums). De flesta betalar ut 36 kr/dag, vilket blir 6 kr/timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".