Landstinget

Så ska landstinget lösa platsbristen

Bristen på vårdplatser inom landstinget, som både patienter och personal drabbats av, ska hanteras i tre faser. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande.

I den första fasen handlar det om att styra patienter till de lediga platser som finns på de olika sjukhusen, använda överbeläggningsplaner och som sista utväg minska den planerade operationsverksamheten.

I fas två ska man på längre sikt minska antalet oplanerade inläggningar genom bättre förberedelser och vårdplanering när patienten finns i hemtjänst eller hemsjukvård.

Då slipper man onödigt tryck på akuten och patienten kan snabbare återvända till sitt boende, och några kanske till och med kan slippa att bli inlagda.

I den tredje fasen ska landstinget ta ställning till hur dagens vårdavdelningar ska användas när medicinavdelningarna flyttas in i det hus som nu byggs och som beräknas vara klart senhösten 2010.

Vårdplatsläget är problematiskt i hela sverige och Hans Karlsson, biträdande landstingsdirektör säger i pressmeddelandet från landstinget att frågan kommer att finnas med på dagordningen när landets hälso- och sjukvårdsdirektörer träffas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".