Vattenmelon på thailändskt vis. Foto: Laila Carlsson/ SR Värmland

Världens fest på Värmlands museum

Det kommer musik från nästan varje rum och det är ingen tillfällighet. Arrangörerna av festen har medvetet valt bort debatter och diskussioner den här dagen. Bara det roliga ska finnas kvar.

– Just idag väljer vi att fokusera på det som är roligt, som musik, mat, kläder och dans, säger Liza Ay Hermansson på Värmlands museum.

– När man talar om olika länder så ligger det ofta nära till hands att prata om olika problem i världen, men just den här dagen har vi valt att bara fokusera på det som är roligt, så tar vi det andra en annan gång, fortsätter Liza Ay Hermansson.

Inne i ett rum på museet har modersmålslärarna i Karlstad dukat upp olika delikatesser från sina respektive länder. Läraren som undervisar i thai har skurit upp en melon, så att den ser ut som en boll av rosor. I en skål bredvid ligger äppelost från Litauen uppskuren i stavar. Osten får högsta betyg av Alice, en besökare som brukar gå på Världens fest varje år, och som tycker att det är fantastiskt att festen finns men att det är tråkigt att det inte kommit lika mycket folk i år som det brukar göra.

Hög stämning är det i alla fall. Särskilt borta vid Internationella Qvinnoföreningen i Karlstads bord där det kinesiska nyåret firas.

För på söndagen är det nyårsafton i Kina. Råttans år går in i Oxens och måndagen är första dagen på år 4707. Så gott nytt år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".