Skjut av hela vargflockar

Skjut hellre en hel flock med vargar än bara en enda. För avskjutning av en enda individ gör varken från eller till. Det säger Britt-Marie Nordquist, länsansvarig på Jägareförbundet i Värmland.

En vargtik sköts igår i Sandsjöreviret i östvärmland. Skyddskjakten har pågått sedan i december då länsstyrelsen utfärdade tillstånd efter att minst fyra hundar dödats av varg från Sandsjöreviret under hösten.

Om det är rätt individ som skjutits är ännu inte klart.

Men vad det gäller utvecklingen av vargstammen, så gör det egentligen varken från eller till att skjuta bara en varg, det säger Britt-Marie Nordquist på Jägareförbundet i Värmland.

– Om vi ska förvalta varg, så tror jag mer på att man får plocka ett helt revir. För de är flockdjur och revirhävdare på ett och samma ställe, och då spelar det egentligen mindre roll hur många de är. Utan hellre att det får bli en ordentlig rensning en gång i så fall.

Den skjutna vargtiken ska nu skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersöknng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".