Ronja Rydberg, My Östlind, Sofia Thor och Emma Thörngren på Karlstads praktiska gymnasium. Foto: Evelina Crabb
Karlstad

Kreativa tjejer bryter trenden

Få kvinnor vill bli målare men på Karlstads Praktiska Gymnasium är trenden tvärt om. Här söker sig fler och fler tjejer till målareutbildningen. Ronja Rydberg, My Östlind och Emma Thörngren är några av tjejerna på utbildningen och för de var målaryrket ett självklart val.

Det som lockar är mycket praktisk undervisning och nära kontakt med arbetslivet. Karlstad praktiska gymnasium har 22 målarelever var av sex är tjejer. Utbildningen är treårig. I årskurs två är antalet killar och tjejer lika många. Det kan jämföras med den kommunala motsvarigheten Nobelgymnasiet där andelen kvinnliga målare är mindre. 

Susanne Sundin - Nyström och Kjell Nyström, är yrkeslärare på Karlstad Praktiska gymnasium. De tror att många väljer friskolan för att eleverna lockas av ett direktintag till målarutbildningen, där teori varvas med praktik, istället för den kommunala modellen då eleverna först studerar byggprogrammet och sedan väljer inriktning.

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".