F-kassan får hård kritik

Försäkringskassan får idag allvarlig kritik av Justitieombudsmannen JO, som granskat de hundratals anmälningar som gjorts mot Försäkringskassan under hösten.

JO tycker att det är anmärkningsvärt att beredskapen inte var bättre för de problem som kassans stora omorganisation förde med sig.

”Jag uttalar i detta beslut mycket allvarlig kritik mot Försäkringskassan för att ha åsidosatt de förvaltningsrättsliga kraven i omorganisationen,” skriver justitieombudsman Cecilia Nordenfelt i ett skarpt formulerat beslut på måndagen.

Och nu protesterar också facket mot den höga arbetsbelastningen.

Försäkringskassans hantering av ärenden har genomgått en ”betydande förbättring” sedan i somras, säger ordförande Erik Åsbrink till TT.

– Det var värst i somras, och mycket av det som återspeglas i massmedier är beslut och dröjsmål under sommaren och tiden närmast efter.

– Vi följer det här fortlöpande och ser att det skett en väsentlig förbättring, men det är fortfarande inte tillräckligt bra, säger Åsbrink, tidigare Socialdemokratisk finansminister.

På onsdag ska han leda det styrelsemöte då myndigheten förväntas redovisa hur stora de ekonomiska underskotten 2009 är, liksom prognoser över handläggningstider och förseningar.

Under mötet ska också socialdepartementet och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson informeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".