Munkfors

Ny vändning i skolfrågan

Skolfrågan i Munkfors tog en överraskande vändning på måndagskvällen, när kommunstyrelsen gick emot förslaget att lägga ner Tallåsgårdens förskola och göra om Munkerudskolan till förskola.

Nu blir det en nedläggning av Hagalundskolan, men Munkerudskolan bevaras som småskola. Även Tallåsgården får vara kvar och det är inte längre aktuellt att låta de yngsta eleverna gå på Forsnässkolan.

Beslutet som Rune-Andreas Lundsholt fattade tillsammans med en enig kommunstyrelse igår, går alltså emot det som Kultur- och utbildningsnämnden, där han själv är ordförande, har bestämt. Och skälen till det oväntade beslutet är två. Dels anser man att Munkfors inte är redo för den snabba nedläggningsprocessen, dels att det skulle spä på motsättningen mellan Munkfors tätort och Ransäter.

– Man kan inte som kommunpolitiker bara titta på när klyftorna ökar, och det krävs längre tid innan vi ser oss som Munkfors-Ransäter och inte som två orter, säger Rune-Andreas Lundsholt.

Rent ekonomiskt hävdar han att skillnaderna inte blir så stora med det nya förslaget.

– Det handlar om hur snabbt vi kan skapa en ökad kvalité. Nu kommer det att gå lite trögare. Istället för att springa 100 meter på 9,8 springer vi på 14,12 och det är egentligen den stora skillnaden, jag ser ingen större motsättning i det här förslaget, säger Rune-Andreas Lundsholt.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".