1 av 2
Julia Hasslid och Värmlandsteatern repeterar inför premiären i mars. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland
2 av 2
Karlstad

Drömmen om skräckrock snart sann

Utomjordingar, 50-talsrock och dans... Om en dryg månad är det premiär för Rocky Horror Show på Scalateatern i Karlstad.

  – Det har varit min stora dröm i tio år minst att få sätta upp föreställningen, ända sen jag såg den första gången live i England, säger regissören Karl Runqvist.

I sju år har Värmlandsteatern sökt rättigheterna till Rocky Horror Show, och nu äntligen så fick den dem. Och med bara en dryg månad kvar till premiären så är repetitionerna i full gång.

Rocky Horror är minst sagt en annorlunda historia, som handlar om utomjordingar från planeten Transexuella Transylvanien som slår sig ner i ett slott på jorden.

En stormig natt får det nyförälskade paret Brad och Janet punktering och söker ovetande om vilka som bor på slottet hjälp. Inne i slottet får de göra bekantskap med utomjordingen Dr. Frank n Furter som experimenterar och tillverkar människor. En historia starkt influerad av Frankenstein, men andra ord.

Musikalen sattes upp första gången i början av 70-talet och det märks på handlingen om sexuell frigörelse och frihet. Men musiken har rötter i 50-talets rock’n’roll.

– Den är ju helt utflippad pjäsen, och underbar, säger Alexander Lindman, som spelar Rocky - muskelmannen och monstret som Dr. Frank skapat. Och det är en roll som kräver en del förberedelser, inte minst fysiskt.

– Ja, shit... Man får pumpa lite nu innan, säger Alexander Lindman och skrattar.

Alexander Lindman, liksom många andra av de unga artisterna i ensemblen, har varit med i flera av Värmlandsteaterns tidigare uppsättningar, men det är några år sedan nu. Sedan dess har han hunnit med att utbilda sig till stuntman. Men några stunttricks utlovas inte, fast en trapets och ett rep finns med på scenen. Så akrobatik blir det i alla fall.

Föreställningen bygger på att publiken också bjuds in på att vara med och delta.

– När man kommer till teatern så får man instruktioner om att man kan får vara med och dansa om man vill, man får leka med rekvisita och man får komma utklädd, säger regissören Karl Runqvist.

– Hela den här kulthistorien om Rocky Horror Show över världen är ju på det sättet. Och vi ska försöka på vårt sätt att göra den för Karlstads- och Värmlanspubliken. Så att det blir en häftig upplevelse, säger Runqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".