Vårdcentraler följer inte hiv-regler

Trots att hiv-test ska gå att göra anonymt och vara gratis, är det svårt att få testa sig på de villkoren på vårdcentralerna. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Värmland har gjort.

Och vi fick olika besked när vi frågade efter kostnaden. Bland annat att priset varierar beroende på varför man vill testa sig, men att det kostar minst 150 kronor. Det är fel, det ska alltså vara gratis att testa sig för hiv.

Men en undersökning som Sveriges Radio har gjort visar att många av vårdcentralerna i landet inte följer lagen.

Det är också svårt att få vara anonym, trots att det finns regler som säger att den som vill hiv-testa sig ska slippa uppge namn och personnummer. Men inte på någon av de värmländska vårdcentraler vi ringde till fick man vara anonym, och beskeden om hur man skulle skydda patientens identitet var olika.

Karin Malmqvist är divisionschef för allmänmedicin, och ansvarig för vårdcentralernas verksamhet. Och de oklara beskeden när man ringer som patient är inte acceptabla, enligt henne.

– Det är självklart inte bra. Jag uppfattar att vi har beskrivit rutinerna men vi får uppenbarligen göra det igen och bli tydligare i frågan.

Enligt Karin Malmqvist ska landstinget nu tydliggöra rutinerna för personalen på vårdcentralerna. Både vad som gäller för anonymitet och att prover som faller under smittskyddslagen ska vara kostnadsfria.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Om undersökningen

P1-programmet Generation Z har tillsammans med Sveriges Radios lokala kanaler ringt till sammanlagt 74 vårdcentraler runt om i Sverige.
Av dem var det bara 12 stycken som hade rutiner för att göra anonyma test. 35 procent av vårdcentralerna erbjöd testet kostnadsfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".