"Det ska vara lätt att ta hiv-prover"

Det måste vara enkelt att få göra hivtester. Det säger smittskyddsläkare Olle Wik efter SR Värmlands avslöjande att värmländska vårdcentraler ger olika besked om kostnader och villkor för att göra ett hivtest - trots att det finns reglerat i lag.

– Det ska vara lätt att ta hiv-prover, eftersom ingen av oss vet när vi får in en hivsmittad individ, säger Olle Wik.

Han tar upp ett exempel från en annan mellansvensk stad, där en person i 18-årsåldern smittades med hiv och sedan, ovetandes, spred det till tre-fyra andra personer.

– Mot den bakgrunden är det oerhört viktigt att det är enkelt att ta hivtest, säger Olle Wik.

Han anser att det är viktigt att vårdcentralerna erbjuder hiv-test, inte minst av geografiska skäl. Men rätten till anonymitet, som är lagstadgad men svår att få till i praktiken, ifrågasätter han.

Det är en lag från 80-talet när situationen för hiv-smittade såg annorlunda ut och idag debatteras nyttan och behovet av att ha kvar den lagen.

– På infektionskliniken var det inte en enda som begärde att få bli testad anonymt under hela förra året. Den här bestämmelsen tillkom i ett annat kunskapsläge och idag är inte frågeställningarna riktigt på det viset, säger Olle Wik.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".